Waarom zijn wij toch zo hard voor onszelf en hoe ontwikkel je zelfcompassie?

Zelfcompassie Ontwikkelen

Waarom zijn wij toch zo hard voor onszelf en hoe ontwikkel je zelfcompassie? Zelfcompassie ontwikkelen, begin met de zelfcompassie test.

“De meeste mensen zijn strenger voor zichzelf dan voor anderen” – Kristin Neff.

Wat is zelfcompassie?

Zelfcompassie betekent dat je vriendelijk bent naar jezelf. Het erkent dat je een mens bent met al je sterke punten en tekortkomingen. Zelfcompassie vraagt om een bewuste kijk op jezelf en je ervaringen. In de praktijk ben je vaak je eigen grootste criticus als je een fout maakt of een moeilijke periode doormaakt. Zelfcompassie leert je om milder en begripvoller voor jezelf te zijn. Het draait om het accepteren van jezelf, inclusief je tekortkomingen en fouten. Geen enkel mens is foutloos. Zelfcompassie betekent jezelf omarmen zoals je bent, zonder oordeel.

Herkennen van negatieve zelfkritiek

Een belangrijke stap naar zelfcompassie is het herkennen van je eigen negatieve zelfkritiek. Stel je voor dat je een vriendin zou horen zeggen wat jij tegen jezelf zegt. Zou je dat acceptabel vinden? Waarschijnlijk niet. Begin met het opmerken van die innerlijke criticus en verander de toon naar een vriendelijker en ondersteunender stemgeluid. Wees hierin niet te hard voor jezelf als dat niet gelijk lukt. Dit is een proces van oefenen met kleine stapjes, maar weet dat het je een vrijer leven oplevert.

Zelfcompassie ontwikkelen in de praktijk

Zelfcompassie ontwikkelen in het dagelijks leven kan in kleine stapjes. Hier zijn enkele praktische tips om mee te beginnen:

Mindful zijn: Wees je bewust van je gedachten en gevoelens zonder oordeel. Als je merkt dat je jezelf bekritiseert, neem een moment om diep adem te halen en erken hoe je je voelt.

Vervang kritiek door vriendelijkheid: Schrijf de kritische gedachten die je over jezelf hebt op. Vervang deze vervolgens met vriendelijke en ondersteunende woorden. Wat zou je tegen een vriendin zeggen in dezelfde situatie?

Zelfzorg: Ontdek wat jij fijn vind en investeer tijd in dingen die je gelukkig maken en je welzijn bevorderen. Dit kan variëren van een wandeling in de natuur tot een hobby die je blij maakt.

Zelfcompassie ontwikkelen door grenzen te stellen

Veel vrouwen worstelen met het stellen van grenzen uit angst voor afwijzing of om anderen teleur te stellen. Zelfcompassie helpt je te beseffen dat jouw behoeften net zo belangrijk zijn als die van anderen. Door grenzen te stellen, bescherm je je eigen welzijn en kun je beter voor jezelf zorgen. Zelfcompassie ontwikkelen betekent ook dat je leert om je eigen grenzen te respecteren en te handhaven.

Zelfcompassie systemisch bekeken

Grenzen stellen, een groot verantwoordelijkheidsgevoel, onszelf vriendelijk benaderen en overige overtuigingen en patronen zijn vaak overgedragen van generatie op generatie. Inzicht in hoe jij kijkt en omgaat met jezelf en waar deze patronen hun oorsprong vinden, geeft veel vrouwen opluchting en verlichting. Van oorsprong zijn wij afhankelijk geweest van groepen om te kunnen overleven. De periode waar je je nu in begeeft, maakt dat je ook nu niet afgewezen wilt worden. Maar de patronen die je daarvoor hebt bedacht, helpen je nu vaak niet meer. Een (familie)opstelling kan je hierin veel ruimte en compassie voor jezelf geven.

Start je reis naar zelfcompassie

Ben jij klaar om de eerste stap te zetten op je pad naar zelfcompassie? Begin vandaag nog door een klein moment voor jezelf te nemen en stil te staan bij je eigen gedachten en gevoelens. Merk op waar je kritisch bent naar jezelf en vervang die kritiek door vriendelijkheid.

Wil je meer weten over hoe je zelfcompassie kunt ontwikkelen en integreren in je dagelijkse leven? Neem dan contact op voor een opstelling of kennismaking.

Onthoud dat het oké is om hulp te vragen. Zelfcompassie is een reis die je niet alleen hoeft te maken.

Alle liefs en goed voor jou


Deze blog is met aandacht geschreven.
Door mijn dyslexie is het mogelijk dat
deze mail taal, lees en spelfouten bevat.