Een opstelling van verlangen waarbij jouw tempo leidend is en jouw veiligheid voorop staat.

Opstelling van het verlangen

Heb je het gevoel dat je vastloopt, alsof je verlangens steeds op een onzichtbare muur stuiten? Een opstelling van het verlangen kan je helpen om helderheid te krijgen en inzicht te geven in wat je tegenhoudt. Deze milde methode maakt zichtbaar wat je nodig hebt om je wensen te vervullen, zonder je te overweldigen.

Wat is een opstelling van het verlangen?

Een opstelling van het verlangen geeft je inzicht in de blokkades die je verlangen in de weg staan. Het is een methode ontwikkeld door Franz Ruppert, docent en therapeut, die hiermee werkt in zijn psychotherapeutische praktijk. Zijn aanpak richt zich op het herkennen en zichtbaar maken van de diepere oorzaken achter psychische en fysieke symptomen. Vaak, zo stelt hij, wijst een blokkade op een onderliggend onbewust trauma. Ruppert noemt deze werkwijze ‘zelfontmoetingen’ – een manier om jezelf en je diepste verlangens te ontdekken.

Verlangen draait om de vraag: “Hoe zou je het wel willen?” Wat wens je écht, maar lijkt buiten je bereik te liggen? Door gebruik te maken van representanten, mensen of symbolen die verschillende aspecten van jouw innerlijke wereld vertegenwoordigen, ontdek je welke dynamieken en onbewuste patronen je in de weg staan. Deze methode is zacht en geeft ruimte om op je eigen tempo tot inzicht te komen.

Waarom doe je dit? De impact van trauma op je verlangen

Ieder van ons maakt gebeurtenissen mee die pijnlijk zijn, vooral in onze ontwikkeling naar volwassenheid. Soms is er steun en hulp, maar soms moeten we het alleen doen. Als een ervaring te overweldigend is, kan het zijn dat je je gevoelens afsplitst om jezelf te beschermen. Dat voelt op dat moment misschien als de enige optie, maar die weggestopte emoties blijven in je lichaam achter. Ze creëren een onbewust overlevingsmechanisme dat je op afstand houdt van pijn, verdriet, boosheid of angst.

Dit overlevingsdeel van je psyche werkt vaak onbewust. Het houdt je weg van ongemakkelijke emoties, maar het zorgt er ook voor dat je niet ten volle kunt leven. Je verlangen blijft ergens diep verborgen, niet gezien, omdat je te druk bent met het vermijden van pijn. Een *opstelling van het verlangen* helpt je om deze onbewuste dynamieken te doorbreken, zodat je weer in contact kunt komen met wat je écht wilt.

Wanneer is het zinvol om een opstelling van het verlangen te doen?

Misschien herken je dat gevoel: je weet niet precies wat je tegenhoudt, maar het lijkt alsof je niet vooruitkomt. Je hebt een verlangen, een wens, maar er lijkt altijd iets tussen te komen. Dit kan komen door onbewuste blokkades die zijn ontstaan door vroegere ervaringen. Trauma’s, groot of klein, kunnen je verlangen blokkeren.

In een opstelling van het verlangen krijg je de ruimte om deze blokkades zichtbaar te maken. Je komt in contact met je eigen wensen en krijgt inzicht in wat je nodig hebt om verder te komen. Door de mildheid van deze methode kun je op je eigen tempo ontdekken wat er speelt, zonder dat je overweldigd raakt door oude emoties.

Hoe helpt een opstelling jou?

Een opstelling geeft je niet alleen inzicht, maar zorgt er ook voor dat je je gehoord en begrepen voelt. Door je verlangen letterlijk in de ruimte te zetten, krijg je nieuwe perspectieven en kom je in aanraking met onverwachte inzichten. Misschien ontdek je dat wat je dacht te willen, eigenlijk niet jouw diepste verlangen is. Of je vindt de blokkade die je altijd onbewust tegenhield.

Het proces van een opstelling brengt je dichter bij jezelf. Je krijgt de mogelijkheid om je blokkades te herkennen en doorbreken, en om op een gezondere manier met je gevoelens en verlangens om te gaan. Zo krijg je meer grip op je leven en kun je stappen zetten naar een toekomst waarin je je verlangens kunt vervullen.

Wil je zelf ervaren hoe een opstelling van het verlangen jou kan helpen? Neem dan contact op en ontdek wat deze milde, maar krachtige methode voor jou kan betekenen. Het is tijd om de blokkades die je tegenhouden los te laten en ruimte te maken voor jouw verlangens. Plan die kennismaking in.


Deze blog is met aandacht geschreven.
Door mijn dyslexie is het mogelijk dat
deze mail taal, lees en spelfouten bevat.