Systemisch werken Magie bij lichamelijke klachten

Systemisch Coachen: De magie achter het oplossen van aanhoudende klachten?

Wanneer heb je last van aanhoudende klachten?

Vaak zijn het klachten die je al een tijd hebt en waarvan je naar verloop van tijd denkt dat ze ‘erbij horen’.

En juist deze klachten hebben vaak hun oorsprong in patronen die helemaal in jou zijn vastgeroest, waardoor je ze niet meer ziet. Ze zijn je blind spot geworden.

Herkenbaar? Lees dan vooral verder.

Maar eerst voor extra verduidelijking:

Verschil is het verschil tussen systemisch werken en systemisch coachen.

In een eerdere blog leg ik uit wat systemisch werken is. In een traject met mij ga ik veelal aan de slag met jou via systemisch coaching.

Maar wat is systemisch coachen?

Bij systemisch werken gaan we onderzoekend opstellen. Alle aspecten worden neergezet en dan kijk jij naar jouw systeem en verstrikkingen. De opstelling is dan leidend.

Bij systemisch coachen is dit ook een optie, maar kijken we specifieker naar patronen, problemen en emoties. Deze zetten we in de opstelling om zo beweging te creëren in je issue. Niet de opstelling maar jouw proces staat hierin centraal. De focus ligt meer op details in jouw onderbewuste. Je innerlijke belevingswereld.

Indien je kampt met aanhoudende klachten waarvan de oorsprong je maar blijft ontgaan, ben je vast bereid alles te proberen om tot een oplossing te komen, nietwaar? Misschien heb je jezelf betrapt op het mompelen van zinnen als: “Waar komen deze gevoelens toch vandaan?” of “Wat doe ik toch verkeerd?”

Wellicht is systemisch werken wel jouw sleutel om grip te krijgen op deze klachten. En maak je geen zorgen, dit heeft niets te maken met hocus pocus. Hierbij geef ik je graag meer inzicht in de intrigerende wereld van systemisch werken.

De aanhoudende klachten: Onverwachte metgezellen

Herken je het gevoel dat je ervaart wanneer je een rustgevende wandeling in het park maakt, maar enkele hinderlijke, ongenode gasten (oftewel aanhoudende klachten) besluiten met je mee te gaan? Als irritante zoemende insecten blijven ze om je heen cirkelen en hoezeer je ze ook weg probeert te wuiven, lijken ze niet van plan te vertrekken. Welnu, dit is het moment waarop systemisch werken in het spel komt.

Systemisch werken: Een frisse blik op aanhoudende klachten

Stel je voor dat ons leven lijkt op een grootschalig en levendig bordspel, bezaaid met pionnen die ons vertegenwoordigen en stukken die onze relaties, geschiedenissen en verbindingen symboliseren. Dit vormt de kern van systemisch werken. Het draait om het ontrafelen van deze onderliggende connecties en dynamieken die voeding geven aan onze aanhoudende klachten. En geloof me, wanneer je deze puzzelstukjes op hun plek legt, krijg je inzichten in patronen en klachten die eerder verborgen bleven. Soms lijkt het alsof je er niets van begrijpt, totdat enkele weken later dat ene puzzelstukje toch op zijn plaats valt.

Waarom kiezen voor systemisch coachen?

Coaching kent vele vormen en benaderingen, waarbij de meeste zich richten op het individu. Systemisch werk daarentegen richt zich in eerste instantie op het systeem. Dit zijn niet alleen jouw innerlijke emoties, maar ook je familie- en/of werkomgeving. Daarbij komen je patronen en dynamieken aan het licht.

De sleutel hierbij is om met een (nieuwsgierige) open geest te kijken naar wat zich aandient. Het vermogen om oordeelloos te kijken is van essentieel belang voor mij als coach, maar ook voor jou om op een positieve manier naar jezelf te kijken. Zo brengen we jouw klachten in kaart en creëren we beweging die leidt tot hanteerbare oplossingen.

De meeste mensen kennen systemisch werken van opstellingen en het boek van Els van Steijn: De Fontein. Maar systemisch coachen hoeft niet in groepen of attributen. De vorm die ik je biedt past bij jou als je rustig de tijd wilt hebben en wat introverter bent. Maar ook als je via beelden denkt of juist heel gevoelig bent met al je zintuigen.

Door de verborgen invloeden die ons gedrag en emoties sturen te begrijpen en te erkennen, kunnen we de ketens van aanhoudende klachten doorbreken. Het is als het openen van een raam, waardoor een frisse wind de ongewenste gasten eindelijk verjaagt.

Systemisch coachen als serieus hulpmiddel

Dus daar heb je het: Systemisch werken is niet alleen als een serieus hulpmiddel om aanhoudende klachten aan te pakken, maar het is ook een opwindend avontuur in zelfontdekking.

Het is als het oplossen van een mysterie, met een vleugje magie en een flinke snuf nuchtere realiteit. Dus waar wacht je nog op? Pak die aanhoudende klachten bij de horens en laat het systemisch werken zijn wonderen verrichten! Vergeet niet, als je jezelf ooit betrapt op het mompelen van “Waarom blijf ik me zo voelen?”, dan is het misschien tijd om de magie van systemisch coachen en systemisch werken te omarmen.

Laat de klachten niet langer onuitgenodigd rondhangen in je leven. Het is tijd om ze vriendelijk, maar beslist, naar uitgang te wijzen!

Is het voor jou tijd om die klachten anders te gaan aanpakken, plan een kennismaking in en dan bespreken we je mogelijkheden!

Alle liefs en goed voor jou


Deze blog is met aandacht geschreven.
Door mijn dyslexie is het mogelijk dat
deze mail taal, lees en spelfouten bevat.